Saturday, October 21, 2017

Copilul se întreabă: Cine sunt ?

Trebuința sau nevoia cea mai importantă, cea mai puțin discutată dar și poate cea mai puțin conștientizată a copilului, și mai târziu, a adultului, este aceea de a ști răspunsul cât mai exact la întrebarea „cine sunt?”


Primii care au datoria dar și onoarea de a-i ajuta pe copii să își răspundă la această întrebare sunt părinții. Apoi educatorii, apoi profesorii auxiliari, prietenii și abia apoi ceilalți din jur.

Cum îi putem ajuta pe copiii noștri să își răspundă la întrebarea „cine sunt?”



Validându-i. Adică întărind micile lor descoperiri sau înțelesuri despre viață. Validându-le întrebările. Întrebările sunt foarte importante. Psihologii spun că o întrebare pusă bine face cât jumătate din răspuns. Validați-le întrebările și descoperirile.

Încurajându-i. „Bravo”. „Cred că ai spus un lucru sențial/important/adevărat etc.”„Ce bine că m-ai întrebat asta” sunt doar câteva din reacțiile pe care le poți avea atunci când copilul vine și îți zice ceva, orice.

Fiind proactivi. De multe ori în viață ne dăm seama că nu avem unele cunoștințe elementare legate de cum să ne comportăm în anumite situații de viață. Și ne întrebăm ”de ce nu ne-a spus nimeni lucrul x sau y? ” De aceea... spune-le. Profită de orice plimbare sau situație pe care o trăiți pentru a extrapola și a-i oferi lecții de viață. De la particular la general. De la practic la teoretic.

Ascultându-i. Asculta-i. Asculta-i. Asculta-i. Asculta-i. Ascultarea e mare dar pentru copii. Ascultarea si atenția la ce fac și ce spun e o foarte importantă metodă de a-l ajuta să afle cine este. În momentul în care el este ascultat, conștiința lui, aflată în formare, procesează imaginea de sine. Cuvintele sale pot avea ecou sau nu în tine, și, în funcție de asta, își conturează o reprezentare a cine este .

Dându-le atenție. Da, întrerupe chestii pe care ai început să le faci pentru a-i răspunde la întrebări sau pentru a te juca cu el. Dacă ai ști că de reacția ta ține viața copilului tău, nu-i așa că te-ai duce imediat la el ? Atenția este la fel de vitală pentru viața lui emoțională și spirituală ca șigrija de viața lui biologică.

Viața nu este, așa cum se crede uneori, o suma de reguli care trebuie respectate și care îți va aduce succesul pe mai multe planuri. Nu. Și cei care au o autentică experiență de viață pot confirma. Un anumit succes în viață și o stare de bine de lungă durată țin mai degrabă de capacitatea de a explora oportunități, de interesul viu pentru oameni, de delicatețe față de oameni și de îndrumare cu dragoste pe cei care sunt la început sau nițel rătăciți. Și pentru asta, ai nevoie să știi cine ești.
Ajută-ți copilul să afle cel mai important lucru despre el care îi va asigura o viață bună, de calitate !

No comments:

Post a Comment